Oproep aan politiek tot snelle hervorming van faillissementswet: voer de WHOA in

Team Insolventierecht  |  20 maart 2020  |  Leestijd: ongeveer 1 minuut

Als gevolg van de uitbraak van het Coronavirus ligt een groot deel van de economie stil. Ondanks de steunmaatregelen die de overheid heeft aangekondigd, dreigen bij veel bedrijven op korte termijn financiële moeilijkheden te ontstaan. Een groep van insolventierecht-experts doet om die reden in een brief een oproep om de huidige faillissementswet zo snel mogelijk te hervormen door invoering van De Wet homologatie onderhands akkoord (de ’WHOA’). Wij sluiten ons daarbij aan. De WHOA is een belangrijk instrument om (middel)grote ondernemingen juist in deze tijden van crisis te redden, en zo de maatschappelijke schade te beperken.

WHOA

De WHOA introduceert een nieuwe regeling waarmee noodlijdende bedrijven afspraken kunnen maken met hun schuldeisers. Op die manier kan een faillissement worden voorkomen. De huidige faillissementswet kent ook al de mogelijkheid om een akkoord aan schuldeisers aan te bieden. Anders dan onder de huidige regeling, is het onder de WHOA niet nodig dat alle betrokken schuldeisers met het akkoord instemmen. Als er voldoende voorstanders zijn kan de rechtbank het akkoord algemeen bindend verklaren (een ‘dwangakkoord’). Met de WHOA kunnen dus ook schuldeisers aan een akkoord worden gebonden die daarmee niet hebben ingestemd.

Vertraging

De WHOA, waar sinds 2013 aan is gewerkt, is over het algemeen positief ontvangen door belangenorganisaties. Het leek er dan ook op dat de WHOA snel zou kunnen worden ingevoerd. De Tweede Kamer heeft de behandeling echter voorlopig uitgesteld.

Maatschappelijke schade

De insolventierecht-experts reageren terecht kritisch op deze vertraging. De WHOA roept een belangrijk instrument in het leven om (middel)grote ondernemingen juist in deze tijden van crisis te redden. Aandeelhouders en schuldeisers zijn bij een dwangakkoord niet slechter af dan in een faillissementssituatie, terwijl de bedrijven kunnen blijven draaien en werknemers zo hun banen zoveel mogelijk behouden. Dit beperkt de maatschappelijke schade die normaal gepaard gaat met een faillissement, aldus de experts.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met ons Team Insolventierecht (Roel Slotboom, Martijn Janssen, Erik Luten en Laura in ’t Veen).

Volg Schaap Advocaten Notarissen op LinkedIn.