Opzeggen of ontzetting van een lid

Joop Werner  |  23 maart 2021  |  Leestijd: minder dan 1 minuut

Voor een vereniging zijn er twee routes om een lidmaatschap te beëindigen. U kunt het lidmaatschap beëindigen door opzegging of door ontzetting van het lid uit het lidmaatschap. Voor uw vereniging en voor het betrokken lid is het belangrijk om deze twee opties goed uit elkaar te houden en daar duidelijk over te communiceren. Dat blijkt maar weer uit een recente zaak bij Rechtbank Amsterdam en vervolgens Gerechtshof Amsterdam. In die procedures was de vraag wie nu eigenlijk had besloten het lidmaatschap van een lid te beëindigen (het bestuur of de algemene ledenvergadering), en wanneer en hoe. Dat heeft namelijk ook gevolgen voor hoe zo’n besluit kan worden aangevochten.

Meer weten? Download dan dit artikel (PDF).

Dit artikel is eerder verschenen in het tijdschrift Bestuur Rendement (2021-03).

Heeft u vragen? Neem dan contact op met Joop Werner.

Volg Schaap Advocaten Notarissen op LinkedIn.

COVID-19

COVID-19 mededeling

Ook in deze bijzondere tijden staan wij voor u klaar. Wij hebben maatregelen genomen zodat wij onze diensten aan u kunnen blijven verlenen. Neem dus gerust contact met ons op. U kunt op ons rekenen.

Als het voor de dienstverlening noodzakelijk is dat u bij ons op kantoor komt, dan ontvangt u een protocol met maatregelen voor uw en onze veiligheid.

COVID-19 notice

We are also there for you during these special times. We have taken measures so that we can continue to provide our services to you. Feel free to contact us. You can count on us.

If it is necessary for our services that you come to our office, you will receive a protocol with measures for your and our safety.