Vrijheid van vereniging geldt niet voor iedere vereniging en is niet onbeperkt

Joop Werner  |  10 juni 2020  |  Leestijd: minder dan 1 minuut

De ‘vrijheid van vereniging’ is een grondrecht maar geldt niet voor iedere vereniging en is niet onbeperkt. Dat blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad over het verplichte lidmaatmaatschap van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en uit een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven over aansluiting van taxichauffeurs bij een Toegelaten Taxi Organisatie (TTO). In beide uitspraken slaagde een beroep op de vrijheid van vereniging niet; accountants moeten aangesloten zijn bij de NBA en taxichauffeurs in Amsterdam moeten aangesloten zijn bij een TTO om een vergunning te krijgen en houden.

Meer weten? Download dan dit artikel (PDF).

Dit artikel is eerder verschenen in het tijdschrift Bestuur Rendement (2020-04).

Heeft u vragen? Neem dan contact op met Joop Werner.

Volg Schaap Advocaten Notarissen op LinkedIn.

COVID-19

COVID-19 mededeling

Ook in deze bijzondere tijden staan wij voor u klaar. Wij hebben maatregelen genomen zodat wij onze diensten aan u kunnen blijven verlenen. Neem dus gerust contact met ons op. U kunt op ons rekenen.

Als het voor de dienstverlening noodzakelijk is dat u bij ons op kantoor komt, dan ontvangt u een protocol met maatregelen voor uw en onze veiligheid.

COVID-19 notice

We are also there for you during these special times. We have taken measures so that we can continue to provide our services to you. Feel free to contact us. You can count on us.

If it is necessary for our services that you come to our office, you will receive a protocol with measures for your and our safety.